În acest an orașul Ialoveni a devenit Capitala Tineretului. Joi, 18 februarie a avut loc festivitatea de inaugurare a acestuia, precum și prezentarea programului de activitate.

La acest eveniment de o importanță națională au fost prezenți înalți oficiali de stat, reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai societății civile, ambasadori și locuitori ai raionului.

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a ținut să mulțumescă tinerilor și autorităților care s-au aventurat în competiția lansată de Ministerul Tineretului și Sportului și datorită cărora Ialoveni a devenit și în acest an Capitala Tineretului.

„Dragi tineri, orașul Ialoveni este, într-adevăr, orașul posibilităților. Dar aceste posibilități trebuiesc valorificate și asta depinde de toți noi. Noi suntem cei care putem promova. Rămâne să lăsăm o amprentă frumoasă atât la nivel național, cât și aici – în orașul nostru natal. Vă mulțumesc din numele primăriei orașului Ialoveni, din numele tinerilor noștri pentru că sunteți receptivi”, a specificat primarul orașului, Sergiu Armașu.

În cadrul deschiderii oficiale a fost prezent și ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu. Acesta, în adresarea sa a menționat că, aflată deja la a șasea ediție, „Capitala Tineretului” a devenit un proiect de suflet a ministerului. „Pentru noi este important ca această platformă, pe care o numim noi Capitala Tineretului crește în abordare, a trecut la o nouă fază în măsura în care este un proiect la nivel guvernamental.

Ministerul Tineretului și Sportului vine prin acest proiect cu o posibilitate de a încuraja bunele practici europene. Vorbesc, în acest sens, de stimularea bunelor practici în domeniul voluntariatului. Tinerii care fac voluntariat în Republica Moldova nu doar mișcă comunitatea într-o direcție corectă, dar crează un model corcet de dezvoltare”, a spus ministrul Victor Zubcu.

Totodată, ministrul a specificat că în urma ședinței care a avut loc în cadrul Comisiei privind certivicarea instituțiilor gazdă a activităților de voluntarie a Ministerului Tineretului și Sportului, primăria orașului Ialoveni a fost acreditată, iar tineri care își vor dedica cel puțin 20 de ore pe săptămână activității de voluntariat vor primi carnete de voluntar. În acest sens, ministrul Victor Zubcu a înmânat diploma ce atestă acest fapt primarului de Ialoveni, Sergiu Armașu.

De asemenea, prin intermediul festivității, a fost dat startul suitei de activități care vor fi desfășurate pe parcursul anului 2016 în orașul Ialoveni în cadrul acestui proiect, printre care:

–  Desenarea unui covor tradițional pe asfaltul din parcul „Sfatul Țării”,

–  Festivalul de folclor „Ișnovăț, Botna, Botnișoară”,

–  Gala Bunelor Practici,

–  Festivalul Tineretului,

–  Festivalul Național al Cărții și Lecturii,

–  Campanie amplă de informare, în colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu privire la beneficiile aderării la UE,

–  Gala Tinerilor Ecologiști,

–  Conferința Națională a Organizațiilor de Tineret,

–  Precum și multe alte activităti dedicate tinerilor nu doar din Ialoveni, ci din întreaga republică.

Festivitatea a avut parte și de un program artistic unde au evoluat interpreți precum DoReDos, Tatiana Spînu, Nicoleta Cotorobai, Laura Bodorin, Ion Condrea, Ady, Valentin Butucel, ansambluri de dansatori și interpreți de muzică populară.

Amintim că orașul Ialoveni devine pentru a două oară deținător al acestui titlu, în cadrul concursului organizat de Ministerul Tineretului și Sportului.  Ialoveniul a mai fost Capitala Națională a Tineretului pe parcursul anului 2013.

Capitala Naţională a Tineretului 2016 reprezintă o iniţiativă preluată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret ale Autorităţii Publice Locale, ONG-uri regionale şi naţionale, organizaţii internaţionale, precum şi ale Autorităților Publice Centrale.

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).