Stema și Drapelul orașului Ialoveni a fost aprobate de Consiliul orășenesc la ședința din 27 martie 2002 și la Comisia Națională de Heraldică a Republicii Moldova. Autorul simbolicii localității este dr. Silviu Andrieș-Tabac; pictor – Veaceslav Racov.

Ialoveni_StemaSTEMA – un câmp fascinat în burele ondulate, roșu-vișiniu și argint alternîndu-se, o cupă de vin de aur. Scutul timbrat de o coroană murală de aur cu trei turnuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

DRAPELUL –  o pânză dreptunghiulară (3×2) fasciată în 15 brîie, roșu-vișinii și albe alternându-se.

La baza elaborării simbolicii orașului Ialoveni au stat 2 idei principale: râul Ișnovat care traversează localitatea și care a fost pomenit pentru prima data în anul 1429 în varianta Vîsnovet, deoarece pe locul unde izvorăște râul, lânga mănăstirea Căpriana erau mulți copaci de vișini, fructul cărora, vișina, defineste în limba româna nuanșa de roșu-vișiniu. Valurile de argint, argintul și culoarea albă sunt simbolul heraldic al apei, fac referire la valurile unui râu, în cazul dat rîul Isnovat. Cupa de aur din stema (aurul fiind simbolul heraldic al soarelui, măreției, prestigiului, virtuței, în acelaș timp este și un vas care contine elexirul vieții, nemuririi, încrederii în viitor) face referire la fabrica de vin din localitate, care produce vin de tip heres, unica fabrica din Moldova care produce asemenea vin. Coroana murală de aur marchează statutul de oras și reședintă de raion a localității.

drapel Ialoveni 2016