În contextul desfășurării la 14.04.2024 a Convenției Teritoriale Ialoveni, domnul Igor GROSU, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, a efectuat o vizită de lucru la Primăria orașului Ialoveni, unde a avut o întrevedere cu Primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu, consilierii orășenești și membrii organizației locale a Partidului Acțiune și Solidaritate. Discuțiile s-au axat pe mai multe subiecte stringente, pe proiecte aflate în derulare și căile de soluționare ale problemelor locuitorilor orașului Ialoveni, prin buna cooperare cu autoritățile centrale de resort și decidenții politici. În principal, pe agenda de lucru s-a aflat problema rutei interurbane nr. 35 gestionată de ANTA, procedura de transmitere a celor 76,33 ha de pământ, reparația capitală a str. Alexandru cel Bun, necesitatea reorganizării Judecătoriei Ialoveni ș.a.De asemenea, au fost punctate anumite inițiative de stimulare a procesului de modernizare a administrației publice locale, prin preluarea bunelor practici europene.Subsecvent, echipa PAS Ialoveni a asigurat Președintele Parlamentului de susținerea fidelă a parcursului european al Republicii Moldova și disponibilitatea de implicare activă în promovarea referendumului tematic destinat aderării țării noastre la spațiul european, inițiat de Președinta Maia SANDU. Totodată, participanții la întrevedere au adresat mesaje de felicitări și urări pentru conducerea Organizației PAS Ialoveni, pentru noul birou ales, pentru domnul deputat Petru Frunze, reales în funcția de președinte al organizației locale, de la care locuitorii orașului au mari așteptări pentru ca inițiativele locale să fie transpuse în practică.

Primăria Ialoveni a avut onoarea de a găzdui o întâlnire cu domnul Marius Huminiuc, reprezentantul East Europe Sales Manager la URBIO Make It Smart, un brand renumit pentru furnizarea soluțiilor integrate de iluminat public stradal, sisteme tip smart city și energie din surse regenerabile, de la idee la sistem la cheie. La întâlnire s-a discutat despre modernizarea infrastructurii de iluminat stradal în orașul nostru. Cu o vastă experiență în domeniul tehnologiilor smart și al soluțiilor sustenabile, domnul Huminiuc a informat despre o serie de inovații și practici de ultimă generație care ar putea revoluționa și îmbunătăți semnificativ calitatea iluminatului stradal în comunitatea noastră. Dl Sergiu ARMAȘU, primarul orașului Ialoveni, a menționat că administrația publică locală își propune să aducă beneficii tangibile cetățenilor săi prin adoptarea tehnologiilor moderne, iar colaborarea cu URBIO Make It Smart reprezintă un pas semnificativ în această directie, investițiile în iluminatul stradal eficient din punct de vedere energetic și sustenabil vor contribui la creșterea siguranței și confortului în mediul urban.

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu ARMAȘU, în ziua de 11.04.2024, a participat la Summitul Internațional al Primarilor 2024, care întrunește mai mulți primari și lideri regionali din Republica Moldova, Ucraina și din state membre ale Uniunii Europene. Evenimentul s-a desfășurat în satul Dănceni, Republica Moldova.Summitul Internațional al Primarilor constituie un nou prilej de a discuta despre parteneriatele existente între localitățile din România, Uniunea Europeană cu cele din Ucraina și Republica Moldova. Proiectele oferite de Uniunea Europeană constituie o oportunitate majoră de dezvoltare a localităților noastre și cele din România, Ucraina care se află într-un război nedrept cu Rusia și alte localități din UE.

Orașul Ialoveni

Cu suportul Primăriei Ialoveni, pe strada Tudor Mîra se execută lucări de reabilitare a drumului după finisarea lucrărilor de construcție a sistemului de canalizare.

EXEMPLU DEMN DE URMAT

Voluntarii din sectorul Bozu și în primăvara curentă au dat un exemplu de implicare cetățenească, au desfășurat lucrări de amenajare și salubrizare a parcului plantat în acest sector câțiva ani în urmă, au adunat resturile vegetale și au adus în ordine sanitară terenul adiacent, inclusiv terenul de joacă pentru copii din preajmă. Ei au văruit multicolor tulpinele copacilor, o idee interesantă care a dat un nou aspect estetic întregului teritoriu. Datorită îngrijirii permanente, copăceii firavi au crescut și s-au transformat în copaci viguroși, falnici, frumoși, răsplătind munca depusă și zona verde din sectorul Bozu a devenit locul preferat pentru odihna copiilor și maturilor.

Primăria Ialoveni aduce mulțumiri voluntarilor pentru implicarea cetățenească activă și grija permanentă privind amenajarea acestei zone de odihnă din localitate, menționând că ei merită tot respectul și stimă pentru munca depusă și menținearea în ordinea cuvenită a zonei de odihnă din acest sector al localității.

Anunț privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor

În perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL). Recensământul o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).Începând cu 8 aprilie, un recenzor va vizita locuința dumneavoastră și Vă va adresa întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.Fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare. Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie. Deschideți ușa recenzorului și oferiți-i răspunsuri corecte și depline! Datele pe care le veți oferi la Recensământ sunt confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.Participarea la Recensământ este o obligație legală, dar și civică. Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară. Participând la recensământ, contribuim la o mai bună înțelegere a comunității. Răspunsurile vor fi utilizate pentru a produce statistici care vor oferi o imagine a vieții în Republica Moldova și a modului în care aceasta se schimbă.Mai multe informații despre recensământ puteți consulta pe pagina Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md/RPL2024.

De asemenea, pentru orice întrebări puteți apela gratuit la Linia verde a recensământului 022 800 800 24.

SĂ ÎNȚELEGEM AUTISMUL!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, marcată pe data de 2 aprilie, colectivul Grădiniței nr.5 ”Regina Maria” din Ialoveni a demarat o campanie de sensibilizare și informare privind conștientizarea autismului, îndemnând pe toți de a fi toleranți, înțelegători față de copiii care suferă de autism și familiile lor. Genericul activității ”Diferența ne unește. Șanse egale și participare activă” este o chemare pentru a conștientiza de către toți a acestei afecțiuni.

Inimioare albastre cu inscripția ”Fiecare copil este un geniu! Fii tolerant” au fost înmânate și membrilor colectivului Primăriei Ialoveni.

INVITAȚIE LA AUDIERI PUBLICE

Primăria orașului Ialoveni, Vă invită în ziua de 15 aprilie 2024, ora 17.00, sala de ședințe a Primăriei orașului Ialoveni, str. Alexandru cel Bun, 45, să participați la audierile publice a următoarelor chestiuni:

  1. Cu privire la majorarea prețului la ruta de troleibuz nr. 36;
  2. Cu privire la reparația străzilor planificate pentru anul 2024;

Sugestiile Dumneavoastră le puteți expune pe paginile web www.ialoveni.md și Facebook ale Primăriei orașului Ialoveni, poșta electronică E-mail: primaria.ial@gmail.com sau în ziua desfășurăr

FELICITARE

Colectivul Primăriei orașului Ialoveni adresează sincere felicitări dlui Sergiu ARMAȘU, primarul orașului Ialoveni, cu prilejul acordării Titlului Onorific „Cetățean de Onoare al raionului Ialoveni”, în semn de apreciere pentru contribuția valoroasă adusă în dezvoltarea socio-culturală a raionului.Diploma de conferire a onorificului titlu a fost înmânată dlui Sergiu ARMAȘU de către dna Natalia EREMIA, președinta raionului Ialoveni, în cadrul evenimentului festiv „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română”, cu ocazia zilei de 27 martie – 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.Vă apreciem calitățile profesionale și omenești care v-au remarcat întotdeauna și avem ferma convingere că energia, forța, puterea, curajul și optimismul Dumneavoastră vor contribui și în continuare la îndeplinirea cu demnitate, responsabilitate, perseverența și devotament a atribuțiilor de serviciu, care vă disting ca pe un bun profesionist, veți reuși schimbarea multor lucruri pe care vi le propuneți împreună cu noi și întreaga comunitate. Să rămâneți la fel de activ, curajos şi încrezător în tot ceea ce v-aţi propus să realizați pentru prosperarea localității.Cu cele mai alese şi sincere urări de bine,Colectivul Primăriei Ialoveni.