Luni, 28 martie, locuitorii orașului Ialoveni au participat la cea de-a doua rundă de consultări publice privind planul de investiții capitale ale Primăriei pentru anul 2016.

La evenimentul organizat de publicația „Ora locală” au participat cetățeni ai orașului, printre care pensionari, pedagogi, bibliotecari, directori de întreprinderi, consilieri locali.

Despre planurile de investiții pentru anul 2016 a vorbit primarul orașului, Sergiu Armașu. Printre acestea primarul a menționat reparația străzii Grădinilor, termoizolarea grădinițelor, iluminatul stradal cu becuri LED, construcția unui parc voltaic, dezvoltarea sistemului orășenesc de aprovizionare cu apă și canalizare, amenajarea unui parc în sectorul Huțuleuca și a unor locuri de agrement în spațiile verzi, construcția unui teren de minifotbal și tenis de câmp.

A fost abordată și tema troleibuzelor, achiziționarea cărora este dorită de întreaga comunitate. Costul “proiectului troleibuze” este de circa 44 de milioane de lei. Petru Codreanu, șeful Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, a expus părerea că suma necesară pentru troleibuze este prea mare și, la etapa actuală, orașul are nevoie de punerea pe rute a unor autobuze moderne, de capacitate mare, în locul microbuzelor care demult nu mai fac față cerințelor.

Primarul Sergiu Armașu a comunicat că, dacă și vom merge la Chișinău cu troleibuzul, acest lucru se va întâmpla nu mai devreme decât peste doi-trei ani, și în etape. “Este nevoie de efectuat un studiu de fezabilitate și de cercetat toate posibilitățile și condițiile. E ușor de luat credit, dar tot noi, locuitorii orașului, va trebui să întoarcem datoria timp de zece ani. Trebuie să ne gândim bine”, a mai adăugat primarul.

De asemenea, Petru Codreanu i-a mai înaintat primarului propunerea de a depune eforturi ca la Ialoveni să fie construit stadionul republican care, mai devreme sau mai târziu, va fi construit de către guvern. Discuția s-a oprit la faptul că Primăria Ialoveni nu dispune de terenuri pentru organizarea activităților economice sau atragerea investițiilor de amploare.

Serafima Bondari, vicedirectoarea liceului „Petre Ștefănucă”, a întrebat care sunt planurile administrației publice locale cu privire la amenajarea centrului orașului care, în prezent, nu arată bine. Radu Chilaru, viceprimarul orașului Ialoveni, a răspuns că Primăria lucrează deja în acest sens. Proprietarii gheretelor amplasate în teritoriul menționat au primit termen până la 31 decembrie curent să-și aducă în conformitate spațiile sau să-și încheie activitatea. De asemenea, în curând va fi amenajată porțiunea de stradă de la sensul giratoriu până la Școala de Arte. Tot în această zonă mai sunt necesare lucrări de instalare a unui sistem de scurgere a apelor pluviale pe strada Basarabia.

În cadrul discuțiilor, cetățenii au mai vorbit despre problemele înregistrării terenurilor agricole la Cadastru, despre câinii vagabonzi, despre destinația clădirilor fostei școli speciale din localitate, drumuri și altele.

Consultările publice au fost organizate în cadrul proiectului “Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, implementat de Asociația Presei Independente cu suportul Ambasadei Marii Britanii în Moldova.

Ialovenionline.md

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).