Referindu-se la soluțiile care ar putea favoriza sporirea transparenței investițiilor capitale publice, Veaceslav Aftene, membru al Consiliului Tinerilor din or. Ialoveni, a vorbit despre necesitatea și importanța creării unei platforme online în oraș, unde APL va propune anumite investiții capitale, sau idei de investiții capitale. Cum ar fi canalizarea, construcția unor drumuri sau reparația grădinițelor, pentru ca acestea să fie puse la vot de către locuitorii orașului. Adică, ialovenenii să aleagă care sunt cele mai importante investiții capitale, în opinia lor. În acest mod, potrivit lui Veaceslav Aftene, participarea comunitară este mult mai amplă. Și, astfel nu doar funcționarii din Primărie iau decizii, dar se implică și locuitorii în luarea deciziilor, contribuind astfel și ei la dezvoltarea orașului, inclusiv prin opinia pe care o au. „La moment nu cred că există o modalitate de comunicare, ori interacțiune cetățean-APL mai bună decât internetul. În plus, crearea unei platforme de acest gen va asigura o transparență a investițiilor capitale publice și a activității Primăriei”, a mai spus acesta.

Dl Sergiu Armașu: „Cred că dl. Aftene are perfectă dreptate în ceea ce privește transparența. Vreau să spun că de la bun început eu am început consultările publice anume pe rețelele de socializare. Și dacă ați văzut, sunt trei priorități de bază care au fost reflectate de către cetețenii activi din oraș. Problema transportului public, iluminatul stradal, starea proastă a drumurilor. Sper că treptat vom reuși să le înlăturăm pe fiecare din acestea, contribuind astfel la dezvoltarea localității”.

Omul de afaceri, Dumitru Șcarevnea, este însă de părere că pentru moment crearea unei platforme online unde oamenii ar putea să aleagă prioritățile și investițiile capitale necesare, în opinia lor, este o idee bună, dar impracticabilă, cel puțin pentru moment. „La momentul actual majoritatea investițiilor capitale sunt legate de unele fonduri, pe care Primăria le poate accesa. Investițiile prioritare vor fi cele care câștigă proiectul. Dacă nu sunt banii de care este nevoie, atunci cetățenii nu pot hotărî nimic”.

Ecaterina Naconecinîi

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).