Pe fundalul noutăților despre rezultatele Moldovei la Mundus Vini în acest an (țara noastră e pe locul 1 în Europa de Sud-Est și nr 7 – în lume, după numărul de medalii), din atenția publică a scăpat un detaliu curios: Vinăria Ialoveni a câștigat un Grand Gold, pentru Ialoveni Armonios 1994 .
Grand Gold este cea mai înaltă medalie a unei competiții de vin de acest tip. Jurații trebuie să-i dea un scor vinului mai mare de 92 de puncte din 100, ce se întâmplă destul de rar. Vinul trebuie să fie excepțional de bun ca să uimească toată paleta de degustători. Conform tradiției nescrise, când se oferă acest punctaj (amintesc, degustarea are loc în orb), comisia aplaudă vinul, iar ropotele de aplauze străbat liniștea ce domnește, de regulă, în sala de degustare. Restul juraților invidiază în gând comisia care a avut norocul să dea peste un Grand Gold. De obicei, punctaje atât de mari se dau vinurilor deosebite: fie învechite frumos, fie ice wine, fie – licoroase. .

Ialoveni Armonios este un vin special, de tip sherry (anterior ele se numeau Heres), reprezentând un cupaj de Riesling, Rkațiteli și Sauvignon Blanc, anul roadei 1994, produs după tehnologia vinurilor peliculare. Vinurile acestea au volumele alcoolice ușor ridicate și au un potențial de păstrare mai mare față de cele seci (până la 100 de ani).
Din aspectul vizual ne dăm seama că avem de a face cu o sărbătoare. De la galben pai, până la auriu și chihlimbar — vinul strălucește ca un diamant, la diferite reflexii ale luminii. Culoarea e vie, strălucitoare!


Parada complimentelor contină la nivel olfactiv. O intensitate aromatică ce debordează mult din pahar, cu buchet complex. Note logice oxidative, migdale, nuci, coajă de portocală, iod, cozonac, zahăr caramelizat. Gustul este intens, ușor picant, corp plin. Jurații au punctat sus gustul de nucă, complexitatea și potențialul vinului. În mod surprinzător, l-au simțit deloc alcoolic — în pofida celor 18% vol. alc. — ceea ce este un compliment pentru armonia vinului, numit neîntâmplător, Armonios.
Știți care este detaliul curios?! Acest vin costă doar 125 lei (cca 6.5 euro), în magazinul de firmă al companiei. Nu este un vin pentru beție, ci de savurat un pahar, atunci când vrei un vin vechi special. Nu mă aventurez să-i fac prognoze de viață, dar alcoolul, dopul, forma vinului parcă îl recomandă pentru o păstrare îndelungată fără probleme.
Repet, nu este un vin de băut cu litru, ci e pentru ocazii deosebite. De savurat.

Vinăria Ialoveni a fost fondată în 1857, iar producția de vin pelicular (Heres) a început aici în 1953. Produsele vinăriei erau vândute preponderent în perioada sovietică pe piața URSS cu denumirea Heres (Xepec, în rusă). La începutul anilor 1990, vinul pelicular a fost comercializat cu numele Ialoveni, apoi din 2000 – Shervin. În 2017, după o cercetare istorică, vinul pelicular a revenit la numele Ialoveni, sub care este vândut în prezent.

Despre vinurile de colecție de la Ialoveni, datând din 1967, care pot fi cumpărate cu certificat, am mai scris anterior aici.

sursa preluată: http://finewine.md/

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).