Astăzi, 27 martie 2023, la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, în Parcul ”Sfatul Țării” din orașul Ialoveni, a avut loc ceremonia solemnă de inaugurare a ansamblului sculptural a busturilor personalităților istorice Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României (1918) și Ion Inculeț, Președintele Sfatului Țării (1917-1918), fapt îndeplinit datorită inițiativei Președintelui raionului Ialoveni Mihail Silistraru și Primarului municipiului Buzău Constantin Toma, susținuți întru totul de Primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu. La ceremonie au participat oaspeți din România și Republica Moldova, care în luările sale de cuvânt au menționat importanța acestui eveniment istoric. Dl Sergiu ARMAȘU, primarul orașului Ialoveni, în discursul său, a menționat:

”Onorată asistență,

Stimați oaspeți, dragi ialoveneni!

Astăzi, 27 martie 2023, orașul Ialoveni este gazda unui eveniment inedit, cu o încărcătură istorică foarte valoroasă nu doar pentru comunitatea noastră, dar pentru întreg spațiu românesc.Pe lângă semnificația de profund respect față de istoria neamului nostru, înființarea busturilor lui Alexandru Marghiloman și a lui Ion Inculeț în Parcul Sfatul Țării, Aleea Deputaților, este și un exemplu dat tinerei și viitoarelor generații privind importanța promovării valorilor noastre naționale prin intermediul operelor de artă monumentală, printr-o educație culturală corespunzătoare.

Mai mult decât atât, aș vrea să scot în evidență acest frumos parteneriat între consiliul raional Ialoveni în persoana domnului Președinte Mihail Silistraru, cât și toți consilierii raionali și orășenești, care au înaintat și au susținut această propunere, precum și ajutorul necondiționat al colegilor și partenerilor fideli din cadrul Primăriei municipiului Buzău, România, în particular domnul Constantin Toma, primarul general al municipiului Buzău.

Onorată asistență,

Astăzi, 27 martie, sărbătorim și 105 ani de la recunoașterea Unirii Basarabiei cu România, Unirea care a ferit Basarabia pentru 22 de ani de războiul civil rus, de tragediile și ”teoriile roșii”. Cu această istorică ocazie, voi exprima încrederea și optimismul ialovenenilor și a compatrioților din Republica Moldova, că frăția noastră ne va ajuta să depășim și astăzi ororile unui război mișelesc în imediata apropiere.Declarația de Unire se încheia cu fraza: ”Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”. Acest spirit este predominant și astăzi în spațiul nostru românesc! De-a pururea și totdeauna să cinstim demnitatea și identitatea noastră românească!

Mulțumim, dragi colegi români pentru susținerea parcursului nostru spre o comunitate civilizată, europeană, inclusiv colegi primari din Buftea, Gura Humorului, deputatului Craciunescu, Pașcani ș.m.a. care astăzi nu au putut fi! Împreună vom reuși!

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).