(INTERVIU) Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni: Am candidat independent și consider că nu trebuie confundată politica cu administrarea orașului

(INTERVIU) Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni: Am candidat independent și consider că nu trebuie confundată politica cu administrarea orașului

2017-11-28

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, despre ce l-a determinat să se implice în administrație publică locală, de ce a decis să candideze independent și nu din partea unui partid, care sunt cele mai grele momente din activitatea sa, dar și dacă va candida pentru funcția de parlamentar în cadrul unei circumscripții.

P.:Din 1985, până a fi Primar, ați activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, o perioadă foarte lungă. Ce v-a determinat să vă implicați în activitatea primăriei Ialoveni și să schimbați domeniul?

S.A.:De fapt, dacă să vă spun sincer, am schimbat doar un tip de probleme pe altele mai complicate și mai multe. Într-adevăr, am avut o carieră profesională interesantă în administrația publică centrală, domeniul afacerilor interne. Însă, totodată, am fost în comunicare permanentă și colaborare strânsă cu administrația publică locală (primăriile și consiliile raionale), care partajau anumite competențe privind asigurarea ordinii publice, dezvoltarea infrastructurii, securității rutiere etc. De asemenea, eram implicat activ îninițiative de voluntariat, activități sociale, sportive,diverse măsuri comunitare. Toate aceste conexiuni la viața publică a orașului meu natal Ialoveni m-au făcut să cunosc foarte bine realitățile și am considerat că aș putea aduce un nou spirit, o nouă abordare în administrarea orașului. Mulți colegi, prieteni m-au încurajat. Eu am procedat după principiul: dacă nu eu, atunci cine? Când dorești să schimbi ceva, trebuie să îți asumi riscul și anumite responsabilități. Aceasta și am făcut.

P.:De ce ați candidat independent și nu din partea unui partid politic? Între timp, s-a schimbat situația: ați aderat sau intenționați să aderați la vreun partid?

S.A.:Am candidat independent, deoarece am considerat că nu trebuie confundată politica cu administrarea orașului. Problemele în localitățile noastre nu au culoare politică, ele necesită a fi rezolvate prompt și profesionist.Un primar trebuie să colaboreze cu toate partidele politice în interesul tuturor locuitorilor orașului. Desigur, tendința majorității primarilor este de a colabora mai strâns cu partidele de la guvernare, pentru a profita de anumite beneficii, resurse, fonduri pentru localitatea sa etc. Există o logică și o explicație a acestui fenomen, dacă ne gândim din perspectiva intereselor localității și obținerii anumitor avantaje pentru comunitate. Voiface acest pas, în cazul când ialovenenii mă vor susține, pentru a rezolva cele mai complicate și primordiale probleme ale orașului, care fără suportul partidelor de la guvernare este practic imposibil de soluționat, cum ar fi, spre exemplu: atragerea investițiilor pentru troleibuze pe ruta Chișinău-Ialoveni,întoarcerea celor 162 ha de teren, care au aparținut ialovenenilor, pentru a dezvolta sectorul locativ, construcția unei noi grădinițe, deoarece avem circa 350 de copii pentru care nu avem locuri disponibile în instituțiile preșcolare ș.a. Deoarece interesul orașului nostru este cel mai presus argument pentru mine, voi acționa strict în interesul ialovenenilor și atunci când este vorba de afiliere politică.

P.:Dat fiind faptul că nu sunteți afiliat nici unui partid, cum puteți să descrieţi colaborarea pe care o aveţi cu Consiliul raional? Neafilierea e un impediment sau un avantaj?

S.A.:Desigur, pentru un primar neafiliat se iscă mult mai multe situații ”interesante”, care trebuie înfruntate. De asemenea, sunt necesare cu mult mai multe eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivele stabilite. Neafilierea este, în primul rând,un impediment într-o societate ca și a noastră, foarte puternic politizată și dependentă de factorul politic. Referitor la colaborarea cu Consiliul raional, mă strădui să mă fac auzit atunci când constat că interesele orașului sunt ignorate, fie din considerente politice, fie din cauza altor interese. În general, consider că avem niște relații bune, colegiale, nu ideale, dar acceptabile. Eu nu pretind la o situație perfectă, dar voi pretinde întotdeauna să fie luate în considerație problemele ialovenenilor.

P.:Care a fost momentul cel mai greu din activitatea dumneavoastră?

S.A.:Cred că cele mai grele momente din activitatea oricărui primar sunt legate de situațiile, când te afli față în față cu probleme complicate ale oamenilor din localitate (bătrâni, bolnavi, familii vulnerabile), și pe care nu-i poți ajuta, așa precum ți-ai dori, deoarece nu este în competența doar a Primăriei.

De asemenea, sunt grele momentele când vezi cât de supraîncărcați sunt colaboratorii Primăriei, care lucrează foarte multe ore supra-program, și sâmbăta, și duminica, cu un salariu mizerabil, dar nu pot interveni, deoarece cadrul legal pe țară este atât de defectuos și discriminatoriu față de funcționarii din administrația publică locală.

P.:A trecut mai mult de jumătate de mandat de când vă aflaţi în funcţia de primar al orașului Ialoveni. Ce aţi reuşit să realizaţi în această perioadă?

S.A.:Am reușit să constitui o echipă de specialiști, care lucrează cu dăruire și responsabilitate. Împreună am elaborat și am obținutmulte proiecte, am atras finanțări suplimentare și am adus noi venituri în bugetul local. Am construit drumuri locale, terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, ”Orășelul copiilor” pentru practici de siguranță rutieră, am renovat instituții preșcolare, am început construcția sistemelor de asigurare cu apă și canalizare în toate sectoarele orașului.Am dezvoltat serviciile comunale, serviciile de amenajare a orașului, am plantat parcuri, am extins iluminatul stradal cu elemente LED, am dezvoltat parteneriate internaționale, care s-au soldat cu noi proiecte, am atras investiții importante în oraș, am deschis noi locuri de muncă, am dezvoltat servicii sociale, am desfășurat numeroase activități culturale, sportive pentru copii și tineret. Am reușit să construim o frumoasă colaborare cu persoanele în etate. Pentru prima dată am atras diaspora în inițiativele primăriei și am reușit a implementa în comun importante proiecte investiționale.

Și încă un aspect al activității noastre, la care eu țin foarte mult: timp de 2 ani am reușit să devenim una dintre cele mai transparente Primării din Republica Moldova, conform ultimelor studii și estimări la nivel național. Noi transmitem on-line toate ședințele consiliului orășenesc, ședințele privind achizițiile, licitațiile publice, consultăm permanent cetățenii, plasăm toate informațiile de interes pentru ialoveneni pe mai multe platforme de comunicare. Atestăm și o mai mare implicare a cetățenilor în viața publică a orașului, inclusiv a băștinașilor migrați peste hotare. De asemenea, s-a produs o schimbare pozitivă în atitudinea oamenilor și drept urmare avem o creștere considerabilă a activităților de voluntariat și mobilizare comunitară în orașul Ialoveni.

19442138_1882039958784244_3059429162445220805_o

P.:Care sunt, în opinia dvs, problemele care trebuie rezolvate neapărat în localitate și ce restanțe aveți?

S.A.:Cea mai stringentă problemă este asigurarea cu transport interurban, ruta nr.35 Chișinău-Ialoveni. Or, cea mai fezabilă soluție în acest sens este prelungirea rutei de troleibuz din mun. Chișinău, cu instalarea troleibuzelor fără fir electric.Alte probleme se referă la infrastructură, drumuri locale, asigurare cu apă de calitate, canalizare, prelucrarea gunoiului, deschiderea noilor locuri pentru copii în grădinițe, noi locuri de muncă etc.

P.:Care sunt obiectivele turistice din orașul Ialoveni ce merită promovare în rândul turiștilor?

Fabrica de vin ”HERES”, parcurile noastre, zonele de agrement, muzeele, expozițiile meșterilor populari, târgurile, festivalurile locale, instituțiile de cultură și artă, etc..

P.:Cum implicați tinerii în viața comunității? Ce acțiuni întreprindeți cu implicarea lor?

S.A.:Eu pot spune cu mândrie, că în orașul Ialoveni avemcei mai activi și cei mai de succes tineri. Foarte multe activități de voluntariat au fost posibile de realizat grație implicării tinerilor. Nu înzădar noi am deținut în anul trecut, 2016, și titlul onorific de Capitala Națională a Tineretului. Ne străduim să promovăm diverse inițiative, în toate domeniile de interes pentru tineri: sport, artă, cultură, educație. Avem preconizate numeroase activități pentru promovarea modului de viață sănătos în rândurile tinerilor. Suntem într-un dialog permanent cu tinerii, am reușit în comun să amenajăm multe spații publice în oraș, terenuri sportive, terenuri de joacă pentru copii, am plantat parcuri, am curățit multe sectoare de gunoi, am amenajat stațiile pentru călători, am schimbat spre bine multe lucruri în oraș.

P.:Ce ne puteţi spune despre situaţia locurilor de muncă din oraş?

S.A.:La capitolul locuri de muncă avem o situație specifică. Orașul Ialoveni se află în imediata apropiere a mun. Chișinău și foarte mulți locuitori muncesc în capitală. Respectiv, impozitul pe venit de la persoanele fizice se direcționează în bugetul mun. Chișinău, la locul de muncă, nu de trai, unde sunt necesare servicii publice, precum asigurare cu apă, canalizare, drumuri locale, iluminat stradal etc. Astfel, noi avem sarcina de a dezvolta mai multe locuri de muncă în Ialoveni, ce ar contribui la majorareaveniturilor proprii în bugetul local, pentru a dezvolta serviciile locale. Am analizat situația și observ că chiar dacă sunt mai multe locuri de muncă vacante în localitate, nemijlocit și în administrația publică locală, în primărie spre exemplu, cetățenii nu se avântă, deoarece salariile nu sunt pe măsura așteptărilor. Concluzia este că pentru a fi atractive, locurile de muncă în orașul Ialoveni trebuie să fie competitive  în raport cu cele din mun. Chișinău. Mai optimistă este realitatea în sectorul antreprenoriatului economic. În ultimii ani au fost deschise mai multe obiective economice, fiind create noi locuri de muncă. Vom promova în continuare  prioritar dezvoltarea economică a orașului Ialoveni și crearea noilor locuri de muncă în acest sector.

P.:Care sunt proiectele pe care doriți, neapărat, să le duceți până la final de mandat?

S.A.:Toate proiectele majore pe care le-am inițiat privind asigurarea cu apă, canalizare, iluminat stradal LED, infrastructură drumuri, amenajarea teritoriului și a spațiilor verzi, spații de agrement pentru copii și tineri, îmbunătățire transport public.

P.:La următoarele alegeri locale veți candida pentru un nou mandat de primar? Dar la parlamentare, admiteți să candidați în circumscripție, având în vedere schimbarea sistemului de vot?

S.A.:Nu am decis pentru moment, toate la timpul lor, acum ne concentrăm eforturile pe lucrările practicederulate. Însă, cu certitudine, dacă voi considera că trebuie să-mi asum un nou risc și noi responsabilități, voi decide consultându-mă cu ialovenenii.

Referitor la alegerile parlamentare, pot să vă spun că am fost întrebat în repetate rânduri,dacă intenționez să candidez în cadrul circumscripției noastre. Însă, eu încă nu am analizat eventuala implicarea mea în această competiție electorală. Este necesar de analizat mai multe aspecte, printre care și faptul, că Ialoveni este parte a unei dintre cele mai bizare circumscripții uninominaledin RepublicaMoldova.

 

Mihaela Conovali