Recomandările Agenției Naționale penru Siguranța Alimentelor către populație referitor la procurarea produselor alimentare în preajma sărbătorilor pascale

Recomandările Agenției Naționale penru Siguranța Alimentelor către populație referitor la procurarea produselor alimentare în preajma sărbătorilor pascale

2022-04-18

În ajunul Sărbătorilor de Paști, Agenția Națională penru Siguranța Alimentelor vine cu următoarele recomandări:

În scopul  evitării situaţiilor în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în preajma sărbătorilor de Paşti pot fi procurate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vă oferă câteva sfaturi utile pentru Dvs în speranţa de a vă ajuta să faceţi o alegere bună la procurarea produselor  pentru masa de sărbătoare:

 Sacrificarea mieilor se va efectua în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar.

Carnea de miel trebuie să fie elastică, de culoare  roz  pal acoperiri uniform cu un strat subțire de țesut adipos subcutanat,de culoare albă, cu miros specific acestei specii,în urma apăsării cu degetul, musculature trebuie să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare.

 Atrageţi atenţia la ştampila aplicată pe carcasă ,,control sanitar-veterinar”, bonul de expertiză sanitar-veterinară. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel, păstrată la o temperatuă controlată este de +2 - +40C este de 72 ore(3 zile).

  • Totodată, să procuraţi carnea de alte specii specii de animale în stare refrigerată numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal  până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială si să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar;
  • la procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;
  • la procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.
     
  • la procurarea cozonacului citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, atrageţi atenţia la compoziţia acestuia, data limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate.

Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data ouării şi termenul de valabilitate. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli rezonabile, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului - veterinar.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau  neambalată (la linguriţă), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii - tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate.

La  cumpărarea produselor alimentare:

-  Cumpăraţi numai produse alimentare ambalate  şi controlaţi integritatea ambalajului produsului;

-   citiți cu atenție eticheta (marcarea);

- informații referitoare la valabilitatea produsului alimentar:
data-limită de consum ori data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate;

-      verificaţi lista ingredientelor;

-      condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, respectând şi dumneavoastră această temperatură acasă.

   Elementele obligatorii de etichetare trebuie şi fie redactate în limba de stat fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene. 

Atenţie! 

 Vă recomandăm să procurați produsele alimentare pentru Sărbătoare numai din spații sau unități autorizate sanitar veterinar, evitați comerțul ”stradal”, acesta avînd un impact negativ asupra sănătății consumatorilor și contribuie la apariţia toxiinfecţiilor  alimentare.

Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sunt expuse spre comercializare fără respectarea regimului frigorific, în condiții necorespunzătoare din punct de vedere sanitar, personalul care manipulează cu aceste produse nu deține carnete medicale, instruirea privind igiena și echipament necesar de protecție nu este, cu atât mai mult produsele alimentare nu sunt sigure din punctul de vedere al calității și siguranței alimentelor, acestea nu dispun de documente ce confirmă calitatea, siguranța și proveniența lor  și astfel pun în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor.

Aveţi grijă de sănătatea dvs  şi fi-ţi precauţi atunci când alegeţi produsele.

         Totodată,  în caz că ați depistat produse neconforme pe rafturile magazinelor sau prestarea serviciilor neconforme, insistați ca aceste să fie retrase din comercializare și solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformităţile date.

     De asemenea, sesizați Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber - 067675544 sau la adresa de e-mail info@ansa.gov.md.