La începtutul lunii august în  orașul Ialoveni, pentru al doilea an consecutiv, se marchează Zilele Diasporei. Începând cu data de 5 august au fost organizate mai multe evenimente cu participarea băștinașilor plecați din Ialoveni peste hotare și locuitorii orașului.
20526003_1038461402956068_8370156346297754203_n

Primul eveniment a avut loc pe 5 august 2017. 

ZIUA DIASPOREI LA IALOVENI
Sărbătoarea a demarat la sensul giratoriu din centrul orașului care a fost recent amenajat cu ajutorul ialovenenilor plecați din localitate, locul unde se intersectează șase drumuri și reprezintă un simbol al multiplelor căi pe care au plecat în diferite țări sute de ialoveneni. Cei prezenți au fost salutați de primarul Sergiu ARMAȘU care a menționat: ”Este frumos sa avem o sarbatoare dedicata tuturor bastinasilor aflati geographic departe de casa, dar mereu cu gindul alaturi, iar in cazul or. Ialoveni alaturi si cu fapta. Primaria si Asociatia Bastinasilor sunt in contact permanent cu ialovenenii din diaspora. Iar cea mai buna dovada a colaborarii noastre sunt proiectele realizate impreuna. Doar intr-un an am reusit impreuna cu ialovenenii plecati sa amenajam un parc, sa organizam competitii sportive, actiuni de caritate si sa achizitionăm un autoturn de care orasul are foarte mare nevoie. Ne-am adunat azi anume in acest loc, la sensul giratoriu, deoarece aici pornesc si revin arterele principale ale orașului, asemeni băștinașilor care pleacă, dar nu uită să revină în orașul natal”.

Copiii grădiniței ”Licurici” au salutat pe toți cu frumoase versuri despre Ialoveni, apoi, în sunetele muzicii de nai interpretate de compozitorul Constantin Moscovici, s-a dansat o horă, dans care unește ialoveneni de pretutindeni pentru acțiuni comune întru prosperarea localității. Administrația fabricii ”Sandriliona” a făcut copiilor cadou câte o înghețată. A urmat adunarea generală a Asociației Băștinașilor plecați din Ialoveni, în cadrul căreia dna Tatiana VRĂJMAȘ, președintele Asociației, a informat despre activitățile desfășurate pe parcursul unui an și a propus un plan de activitate în continuare, care a fost completat cu numeroase propuneri interesante, realizarea cărora va contribui la păstrarea legăturii celor plecați cu locul de baștină, cu cetățenii urbei. Frații Gheadie și Igor Balaur, împreună cu Primăria, au organizat jocuri distractive pentru copii și competiții la premiul ”berbecul viu”. De menționat că Ziua Diasporei la Ialoveni a fost organizată cu suportul proiectului ”Migrație și Dezvoltară Locală”.diaspora (2) diaspora (3) diaspora (4) diaspora (5) diaspora (6) diaspora (18) diaspora (19) diaspora (20) diaspora (21) diaspora (22)

Pe parcursul zilei au urmat mai  multe evenimente sportive cu participarea copiilor și tinerilor. A fost organizată trânta la Berbecul viu. A mai fost și fotbal american, multă mișcare și medalii pentru copii ialovenenilor din diasporă și cei de acasă.
diaspora sport (1) diaspora sport (2) diaspora sport (3) diaspora sport (4) diaspora sport (5) diaspora sport (6) diaspora sport (7) diaspora sport (8) diaspora sport (9) diaspora sport (10) diaspora sport (11)Iar duminică, 6 august, pentru promovarea unui mod sănătos de viață a fost organizat Velotur dedicat ZILEI DIASPOREI: „Dimineața, pe răcoare, o panoramă deosebită a orașului Ialoveni, admirată împreună cu prieteni din diasporă!”diaspora (10) diaspora (11) diaspora (12) diaspora (13) diaspora (14) diaspora (15) diaspora (16)

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).