Orașul Ialoveni – în doliu și foarte afectat de durerea cumplită urmare accidentului teribil, care a spulberat viața unui copil nevinovat pe trecere de pietoni

Tragedia fără margini, care a marcat pentru totdeauna viața orasului nostru, a lasat cred că și urme în sufletul oricăruia dintre noi, indiferent cine și de unde este.

Nu cred că putem găsi cuvinte de alinare pentru familie și îndurerații parinti. Nu cred că pe dînșii îi va liniști faptul, că toți în jur încearcă să se clarifice cine este vinovat și în ce măsură, care autoritate sau instituție răspunde de securitatea rutieră, în administrarea cui este acest drum, care a devenit fatal pentru îngerașul lor de copil nevinovat. Multe emoții, necaz și durere. Lacrimi, învinuiri, păreri împărțite, opinii diferite între locuitorii orașului, oameni din diferite colțuri ale țării și alte state implicați în discuții și comentarii la acest subiect. Pe toți noi, locuitorii orașului Ialoveni ne-a răvășit sufletul și mintea această durere.

Pe de altă parte – multe autoriti care ar trebui să vină cu informații, dar tac chitic și, ca de obicei se uită spre Primărie, fiindcă noi, cei din administrația orășenescă, niciodată nu ne eschivăm de a fi alături de oameni în cele mai grele momente, cu toate că responsabilitatea majoră trebuie să și-o asume în particular, autoritățile, care administrează acest drum de importanță regională/raională și națională.

Multe întrebări avem încă fără răspunsuri concrete, multe inițiative ale noastre și ale cetățenilor ignorate, dar și multe speculații, informații incorecte în spațiul public. Nu cred că unii dintre cei care abordează primăria ca să oferim comentarii, nu cunosc că întreținerea drumurilor naționale sau raionale nu este competența primăriei. Dar noi oricum intervenim și permanent facem presiune pe consiliul raional, alte autorități/instituții și vom face în continuare pentru ca să se intervină și să se prevină alte tragedii. Ceea ce este în puterile unei Primării și încă mult mai mult, noi vom continua să facem, fiindcă avem datoria și responsabilitatea în fața copiilor nevinovați, pe care nu-i interesează de ce maturii nu-și onorează obligațiunile fiecare la locul său de muncă.

Totodată, mie personal, ca și cetățean, ca om, nu doar ca funcționar public și Primar, nu-mi dau pace multe gînduri: De ce șoferilor din Moldova le este puțin o trecere ”roșie-aprins” de pietoni, în plină zi luminoasă, într-o localitate, centru de oraș? Sau cîte denivelări, cîte camere video, și cîti polițiști la fiecare trecere de pietoni trebuie să avem, ca în sfărșit toți să fie responsabili și să ne comportăm în trafic cu maximă atenție și prudență? Sau de ce pe drumurile din țară circulă mașini care nici la metal uzat nu pot fi primite? Sau alte întrebări privind capacitatea unor șoferi, la o anumită vîrsta de a fi admiși în trafic, și multe, multe altele. Nu mă lasă nici gîndul referitor la educația și instruirea copiilor în domeniul siguranței rutiere, ce nu este bine și ar trebui să se îmbunătățească în instituțiile noastre de învățămînt, de educație? Avem oare suficient activism civic, voluntariat sau mai mult comentăm pe rețele publice. Și multe alte subiecte pentru analiză, pentru toți.

Pînă cînd numeroasele organe competente, autoritățile publice, instituțiile, se vor mobiliza, se vor autosesiza și vor răspunde clar și explicit la multe întrebări, noi toți trebuie pur și simplu să muncim bine fiecare la locul său de muncă.

În memoria îngerașului de copil care ne va veghea de sus, vă rugăm să ne mobilizăm și să avem discuții constructive, acțiuni reale și responsabilitate maximă din partea tuturor autorităților competente.

Cu multă durere în suflet, condolențe familiei și tuturor celor afectați de tragedie.

18 decembrie 2019

Sergiu Armașu,
Primarul orașului Ialoveni

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).