Primăria orașului Ialoveni comunică faptul că Secretariatul mitropolitan a publicat îndrumările privind săvârșirea slujbei la ÎNVIEREA DOMNULUI.
Astfel, Sinodul bisericii ortodoxe din Moldova, prin deciziile din 09.04.2020 a subliniat obligativitatea respectării cerințelor Comisiei Situații Excepționale, menționând că:
Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine.
Credincioşii mireni sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfânt locaș, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau transmisă online pe rețele de socializare.
În acest context, luând în considerare situația de răspândire rapidă a Virusului COVID-19 pe teritoriul orașului Ialoveni, constatată la 15.04.2020, Primăria orașului Ialoveni recomandă:
În noaptea învierii, atunci când clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, pot ieși la ferestre și balcoane, sau în curțile caselor proprii, adresându-se unul către altul, de la distanța de cel puțin 2 m, cu salutul Pascal – Hristos a Înviat! și răspunsul – Adevărat a Înviat!, fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.
Fiecare Parohie va informa enoriașii interesați, până la sărbătoarea sfintelor Paști, despre modalitatea preluării Focului Sfânt, modalitate coordonată cu primăria orașului Ialoveni și Inspectoratul de Poliție Ialoveni, astfel încât să fie respectate la maxim normele de combatere și răspândire a COVID 19.
Ținem să subliniem că și Parohia Română a atenționat slujitorii bisericești că orice act de indisciplină a clericilor, sau a credincioșilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece în timpul stării de urgență, toți avem obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar vom suporta sancțiunile prevăzute de lege.
Sunt decizii poate dure, dar corecte.
Cu respect,
Comisia situații excepționale a orașului Ialoveni.

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).